Wilt u donatie doen aan het PD3RFR Hobbyfonds?

 


Lid VERON afdeling 27
 
Lid VERON afdeling A-08


 

Member on SocialHAMs #2394

 

AMATEUR TELEVISIE (ATV)

Zendamateurs die een technisch examen met goed gevolg hebben afgelegd en hierdoor een vergunning hebben verkregen mogen bewegende (televisie) beelden uitzenden, dit wordt Amateur Televisie (ATV) genoemd. De uitgezonden beelden zijn meestal (eigen) testbeeld, beelden van de hobbyruimte, apparatuur of evenementen. ATV wordt bedreven op gereserveerde delen binnen de amateurbanden. De meest gebruikte amateurbanden voor ATV zijn:

3cm (10GHz),  6cm (5,7GHz),  13cm (2,3 GHz),  23cm (1,2 GHz),  70cm (434.25 MHz)

Voor Novice gelicenseerden is 70cm tot op heden de enige beschikbare band voor ATV-uitzendingen en er is maar één frequentie gereserveerd voor ATV en dat is 434.250 MHz. Hier wordt in tegenstelling tot de hogere frequentiebanden amplitude gemoduleerd (audio wel in FM).

Dit is ook de uitzendstandaard zoals voorheen gebruikt werd in Nederland door omroepstations en nog steeds op de kabel (het analoge deel althans). Veel moderne TV’s kunnen dan ook het 434.25 MHz signaal wel ontvangen. Oudere TV’s juist weer niet. Maar ook TV’s blinken niet uit in ontvangstgevoeligheid, dus is ook hier een ontvangstversterker raadzaam. Maar dat wisselt sterk per model TV.

Om met andere ATV-stations contact te maken is het natuurlijk mogelijk om rechtstreeks verbinding te maken, maar ook zijn er ATV-repeaters op andere banden die vaak wel een ingangsfrequentie op 70cm hebben, bijvoorbeeld PI6HVS (Hilversum), PI6ATV (IJsselstein) & PI6ZDM (Zaandam) en het signaal doorzetten op andere (hogere) banden. Onderstaand klikken voor de liveview (realtime streaming) van genoemde stations.

PI6HVS                                                  PI6ATV                                               PI6ZDMPI6HVS - repeater HilversumPI6ATV repeater IJsselsteinPI6ZDM - repeater Zaandam

Om met ATV te experimenteren heb ik een J&S JS-20/VU in gebruik. Dat is een professioneel apparaat wat is opgebouwd in modules. Aan de linker zijde een ontvanger van 950-2050 MHz. Prima geschikt voor ontvangst van de gehele 23cm-amateurband met het ATV gebied tussen de 1250 en 1290 MHz. Dit in combinatie met een LNB (Low Noise Block).J&S JS-20/VU Satellite Processor

In het midden zit nog de afregeling voor de beeld en geluid ingangen. Helemaal rechts zit de modulator (zender) van 45,05 - 865,05 MHz. Binnen dit bereik zit ook de 70cm en voor mij dus ideaal om te testen op 434.250 MHz. De modulator heeft een uitgangsvermogen van ca. 20 milliWatt, genoeg om te testen.. Zodra alles goed functioneert zal er nog een PA achter komen. 

Omdat ik op een onmogelijke plek woon en daardoor geen goede zichtverbinding kan maken met de repeaters en ATV op 70cm bijna niet toegepast wordt, heb ik besloten om dit deel van de hobby maar even te laten voor wat het is..

ONTVANGEN QSL-KAARTEN

ONDERSCHEIDINGEN