Wilt u donatie doen aan het PD3RFR Hobbyfonds?

 


Lid VERON afdeling 27
 
Lid VERON afdeling A-08


 

Member on SocialHAMs #2394

 

25158347 10214956273487099 4742405721775458041 n Wie ben ik?

Even voorstellen.. Ik ben Richard Jannes, woonachtig in Maarssenbroek, geboren en getogen in Alkmaar. Sinds maart 2013 geregistreerd als radiozendamateur in de klasse N met de roepletters PD3RFR. De keuze van deze roepletters was eenvoudig.. PD wordt toegewezen vanuit het ministerie, de 3 is een vrije keuze en staat bij mij voor 3 meter waar mijn hobby ooit startte en RFR staat voor RundFunk Richard. Daarnaast beschik ik over het luisternummers NL13797 en PA10210.

In die tijd kwam ik ook in contact met gelicenseerden, die op andere banden soms nog mooiere verbindingen maakten. Het behalen van een zendmachtiging leek mij in die tijd wel wat. Helaas kwam daar door werk en andere interesses toch niet veel meer van terecht dan lid worden van de V.R.Z.A. en het bestellen van het cursus boek. Naast het radioverleden wat ik heb op 3 meter (FM-radio), ben ik in de jaren 90 ook zeer actief geweest op de 11-meter, beter bekend als de 27MC band. Naast het voeren van lokale gesprekken met vrienden en vriendinnen uit de buurt was ik ook vaste gebruiker van de DX-frequenties. Bijvoorbeeld de 26.285 mHz en 27.555 mHz in USB. Een mooie tijd met veel condities, waardoor ik veel verbindingen heb kunnen maken met personen van over de hele wereld.

Bij het bestellen van dat boek is het lang gebleven, tot ik in 1997 verhuisde naar een flat aan de rand van Alkmaar. Ik kon mijn grote 27MC antenne's niet meer kwijt en bedacht met dat zendamateurs op banden mogen werken met kortere antennes. Dus ik pakte dat boek er nog eens bij.. Dat was in mijn ogen een onsamenhangend verhaal van allerlei moeilijke termen, kreten en ingewikkelde formules. Niet voor mij weggelegd dus.

Tot ik een aantal jaren later via internet ontdekte dat de machtigingen veranderd waren. De Novice was in het leven geroepen als vervanger voor de D-machtiging en de VERON gaf een cursusboek uit, speciaal voor om de vereiste technische kennis op te doen... Als snel na het bestellen bleek dat zelfstudie niet mijn ding was. Dus de boeken belandde in de kast en de apparatuur stond te verstoffen op de plank.

Door veel veranderingen in de privesfeer, zoals het verhuizen naar Maarssen en het worden van een blije pappa kwam alle zendactiviteiten op een zwak pitje... In 2008 ben ik op 3 meter weer begonnen op een legale manier bij de lokale omroep van Maarssen, nu RTV Stichtse Vecht. Ook daar kwam ik weer in contact met echte zendamateurs en ook op het werk kon ik niet om ze heen.. Eenmaal in gesprek met deze mensen krijg je weer het gevoel om de hobby weer op te pakken.

Zo besloot ik in 2012 om mezelf in te schrijven voor de cursus van Johan PA3GER. Een veel gehoorde naam in de amateurwereld met een grote kans van slagen voor het examen. En zo geschiedde het dat ik halverwege de cursus al voor examen ging.. en slaagde.. 

Zoals eerder vermeld ben ik ook nog altijd op de 3 meter (omroepband) actief, niet zoals vroeger als piraat, maar binnen de grenzen van de wet. Bij RTV Stichtse Vecht heb ik nog jarenlang mijn radioprogramma 'De RadioShow punt NL' live gepresenteerd. Door veranderingen binnen de omroep en privésfeer heb ik het live draaien aan de wilgen gehangen. Sinds 2015 ben ik verantwoordelijk voor de radiotak van de omroep en bemoei ik mezelf daarnaast met de technische aspecten van de omroep zoals het beheer en onderhoud van de uitzendstraat. Mijn programma bestaat nog steeds, maar in iets andere vorm.. Tegenwoordig iedere vrijdagavond nonstop te beluisteren, maar de samenstelling hou ik nog wel in de hand. Meer informatie over DeRadioShow.NL vind je op de daarvoor ingerichte website: www.DeRadioShow.NL. Daar lees je ook meer over mijn radioverleden..

 

 

ONTVANGEN QSL-KAARTEN

ONDERSCHEIDINGEN