Wilt u donatie doen aan het PD3RFR Hobbyfonds?

 


Lid VERON afdeling 27
 
Lid VERON afdeling A-08


 

Member on SocialHAMs #2394

 

WSPR MET DE RASPBERRY PI

In een eerder artikel beschreef ik al hoe je de Raspberry Pi (RPi) kunt gebruiken als zendertje van 1-250 MHz. Omdat ik al een tijdje met WSPR (Weak Signal Propagation Report) aan het experimenteren ben leek het mij leuk om eens te kijken of dit ook met de RPi kan. En wat bleek; er zijn meerdere amateurs met dit idee. Er bestaat zelf een programma om dit eenvoudig aan de praat te krijgen. 

Op https://github.com/JamesP6000/WsprryPi kun je het programma vinden wat je kunt gebruiken. Installeren is eenvoudig, hieronder het stappenplan.

Log in op de RPi met een terminalsessie (met het programma PuTTY) en zorg dat je alle rechten hebt..

sudo bash

WSPR RPi op 28.1246 MHz

Zorg dat je de meest recente versie van Debian Wheezy gebruikt en je kernel up-to-date is.

sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

Download en compileer de code:

sudo apt-get install git
git clone https://github.com/JamesP6000/WsprryPi.git
cd WsprryPi
make

Sluit een geschikte antenne aan op GPIO pin 7 (signaal) en 9 (ground). Dat zijn pin 4 en 5 van de binnenste rij, tellend vanaf de LEDjes op een RPi B+. Vervolgens start je een sessie.. (uiteraard vervang je de gegevens die bij jou horen):

./wspr PD3RFR JO22 10 28124600

Een korte uitleg van bovenstaande regel: ./wspr is het programma, gevolgd door je call, de QTH-locator in 4 tekens, het gebruikte vermogen in dBm en tot slot de frequentie waar je wilt uitzenden. Meer informatie en mogelijkheden van dit stukje software krijg je door ./wpsr --help in te toetsen. 

Ik heb gemerkt dat de RPi niet zo heel strak op frequentie staat als die je hebt ingevoerd. Als je de RPi hebt overclocked hebt, gaat het waarschijnlijk helemaal niet werken. Het is dus een beetje spelen met frequenties tot je exact op de juiste QRG staat. Het is handig om een counter te gebruiken zodat je ziet wat je doet en niet eindeloos bezig bent met afstemmen.

Het vermogen wordt aangeduid in dBm. Voor de RPi is dit 10 dBm wat gelijk is aan 10mW op een 50 Ohm antenne. (0 dBm is 1 mW, 20 dBm is 100 mW, 30 dBm is 1W, 40 dBm is 10W, enzovoorts).

Als je er zeker van bent dat je RPi op de juiste QRG werkt kun je onderstaande regel proberen:

./wspr -s -r -o PD3RFR JO22 10 10m 20m

De -s zorgt dat voor elke transmissie de klok gelijk wordt gezet. Optie -r (repeat) zorgt voor doorlopend zenden op de aangegeven frequenties. 10m en 20m geven de banden aan (door de programmeur ingestelde frequenties). Met bovenstaande regel zend je RPi dus afwisselend op 10 en 20 meter een baken uit net zolang tot je het programma stopt met <CTRL-C>.

Omdat de uitgang van de RPi niet echt 'schoon' is, is het aan te raden om een LPF te gebruiken voor de band(en) waarop je wilt uitzenden.

Om te zien of je ergens ontvangen wordt kun je op de website http://wsprnet.org/ kijken of je gehoord wordt. Natuurlijk kun je achter de LPF nog een klein buffertrapje bouwen zodat je net wat meer vermogen uit kan sturen. In mijn testopstelling heb ik de RPi aangesloten op mijn HyEndFed antenne.

Het resultaat na een een klein half uurtje op 20 meter mag er zijn.. Eén en ander is natuurlijk afhankelijk van de condities op HF, maar daar is dit onderzoek dan ook juist voor bedoeld. Wonderbaarlijk dat je met 10 milliWatt (exclusief verlies van 10 meter antennekabel en ongefilterd) toch al een afstand van ruim 2000 kilometer kan overbruggen. Zie onderstaande map en afdruk uit de database van WSPRnet.org.

Veel succes met de experimenten!

 

ONTVANGEN QSL-KAARTEN

ONDERSCHEIDINGEN