Wilt u donatie doen aan het PD3RFR Hobbyfonds?

 


Lid VERON afdeling 27
 
Lid VERON afdeling A-08


 

Member on SocialHAMs #2394

 

APRS - Automatic Position Reporting System

APRS staat voor Automatic Position Reporting System en is in feite een extra toepassing gebaseerd op Packet data verzending en werd begin de jaren 90 ontwikkeld door de Amerikaanse radioamateur Bob Bruninga WB4APR. Deze mode kent sinds enkele jaren wereldwijd een zeer sterke groei qua aantal gebruikers en mogelijkheden.

Ieder station dat deelneemt aan APRS zendt een baken uit met daarin zijn positiegegevens. De gegevens worden via packets UNPROTO (ongeadresseerd) met 1200 Baud verzonden. Je kunt met APRS ook korte berichten versturen en ontvangen. Bij het verzenden van berichten maak je wel gebruik van een callsign en krijg je een bevestiging (ack) van je bericht. Behalve dat het gaat om de positie van een station zijn er met APRS meer dingen te beleven zoals het verzenden van de actuele weergegevens en de mogelijkheid van RDF. Afhankelijk van de creatieve geest van de gebruiker kun je allerlei gegevens op het APRS netwerk tegenkomen. Omdat het gaat om packets die door digipeaters worden ontvangen en opnieuw worden uitgezonden is het mogelijk zeer grote afstanden te overbruggen.

Met APRS kun je met behulp van eenvoudige (gratis) software onmiddellijk de huidige lokatie zien van je collega radio-amateur, zowel basis, mobiel of portabel. Bewegende stations zijn perfect te volgen, op voorwaarde dat in de mobiel een GPS ontvanger gekoppeld is rechtstreeks aan de transceiver of via een TinyTrak module. Op die manier wordt om de x - aantal tijd een baken verstuurd met de juiste huidige positie. Deze ontvangen bakens worden in de shack ontvangen, en door de transceiver te koppelen aan de pc kun je met behulp van de juiste software altijd op de hoogte blijven van de positie van je tegenstation. Hou er dus rekening mee dat als je in APRS deelneemt je overal te zien/volgen bent en als er een internet link actief is dan beperkt dit zich niet meer tot je lokale regio maar kan iedereen wereldwijd je volgen .

Tevens zijn er ook een aantal extra mogelijkheden. Zo kunnen er ook “bakens“ uitgezonden worden (die zelfs geprojecteerd zijn op een andere lokatie) om bijvoorbeeld speciale evenementen of radiobeurzen aan te kondigen en hun exacte lokatie weer te geven. Ook is het mogelijk om rapporten van bepaalde amateurweerstations op te vragen zoals windsnelheid, windrichting en temperatuur. En tijdens radioverbindingen of noodsituaties kan APRS een zeer sterke rol spelen doordat ieder station in kaart gebracht is en onmiddellijk de juiste persoon naar de juiste lokatie gestuurd kan worden. Een leuke toepassing is natuurlijk ook het versturen van korte berichten van het een station naar het ander.

Het APRS systeem is dus om een aantal redenen anders dan het packet-netwerk , en wel om de volgende :

  • er kunnen kaarten en andere informatieschermen gebruikt worden voor het versturen en ontvangen van posities van collega-amateurs, weerstations, evenementen, etc.
  • het is 1 systeem die alle communicatie verzorgt , zodat iedereen onmiddellijk op de hoogte is van een situatie
  • er wordt gebruik gemaakt van generieke digipeating, zodat er weinig of geen netwerkkennis nodig is
  • er is ondersteuning van intelligente digipeating met callsign-vervanging om te voorkomen dat het netwerk niet overvol en/of overbelast raakt Dit kan enkel ook door gebruik te maken van de juiste instellingen! Bijvoorbeeld heeft een weerstation de toevoeging -13. In mijn geval dus PD3RFR-13.
  • door het gebruik van het AX.25 UI-frames is er ook ondersteuning voor het verspreiden van berichten, bulletins en aankondigingen met een snelle verspreiding door het hele netwerk.
  • het wordt ondersteund door o.a. verschillende transceivers met ingebouwde TNC en APRS firmware (Bijvoorbeeld de Kenwood TH-D7 portofoon die ikzelf gebruik).

APRS laat zien dat met behulp van packetradio een tactisch realtime communicatie en presentatie systeem mogelijk is voor algemene activiteiten maar die minstens even nuttig kan zijn bij noodtoestanden. Een onbeperkt aantal stations kan gebruik maken van het netwerk, waarbij enkel stations die informatie hebben iets in het netwerk verzenden en alle gebruikers deze info in real time ontvangen en opslaan.

ONTVANGEN QSL-KAARTEN

ONDERSCHEIDINGEN