Lid VERON afdeling A-08
Lid VERON afdeling 27
Donateur DKARS


 

Member on SocialHAMs #2394

 

DMR LUISTEREN VIA RTL-SDR USB STICK

DMR (Digital Mobile Radio) is een professionele open standaard voor digitale spraak, die sinds ruim een paar jaar ook bij amateurs in gebruik is. Er zijn verschillende merken die DMR-apparatuur maken, die niet altijd even compatibel werken. Radioamateurs gebruiken doorgaans ofwel DMR-apparatuur van het merk Hytera, of apparatuur die Motorola onder het MotoTRBO-label op de markt brengt. De prijzen van deze apparatuur zijn behoorlijk hoog en om eerst eens te luisteren wat er op dergelijke kanalen gebeurt is het mooi om een ontvangertje te hebben die DMR kan decoderen.

 
Op internet wordt op verschillende sites beschreven hoe je voor een paar tientjes DMR kan beluisteren d.m.v. een zogenaamde RTL-stick. Dit is een DVB-T ontvanger op basis van de R820T chip. De DVB-T stick werkt via USB en heeft een MCX antenneconnector zodat het eenvoudig is om deze aan te sluiten op een buitenantenne voor betere ontvangst.
 
Om DMR te ontvangen heb je dus sowieso de genoemde stick nodig en een stukje software wat gratis te verkrijgen is.
Installeer NOOIT de bij de DVB-T stick meegeleverde drivers en software !! Dit kost je veel werk om het weer te verwijderen.
 
Omdat ik graag zelf wil weten hoe iets werkt en het dan meteen in een verslag vastleg, is onderstaande tot stand gekomen..
 
STAP A; Het installeren van driver ZADIG en programma SDRsharp.

Om iets te kunnen ontvangen met de stick moeten we het programma SDRsharp en de driver ZADIG  installeren. Dit is vrij eenvoudig te doen, volg de handleiding op: http://www.rtl-sdr.com/rtl-sdr-quick-start-guide 
 
Let op! SDRsharp werkt alleen als Microsoft .NET Framework geinstalleerd is. bij de meeste recente Windows versies is dit al geïnstalleerd. Van de ZADIG driver zijn 2 versies : één voor XP en één voor de recentere Windows versies.
 
Enkele screenshots die helpen bij een vlotte installatie vind je op: http://rtlsdr.org/softwarewindows
 
Om SDRsharp klaar te hebben voor straks als we een paar stappen verder zijn, stel je de samplerate in het bestand 'SDRSharp.exe.Config' alvast in op 48000 Hz.
 
Als het programma eenmaal werkt is de rest vrij eenvoudig. Om het programma SDRsharp te testen kun je eens naar een lokale repeater luisteren of op een FM omroepzender afstemmen. Je zult merken dat als je met de instellingen speelt steeds betere resultaten krijgt en mogelijkheden ontdekt.

STAP B; Het installeren van de Digital Speech Decoder (DSD) software.

Dit bestaat uit stukje software 2 delen.. Ten eerste DSD160,de gebruikte en werkende versie is Windows Binary with P25/DMR Filter 1.6.0 Beta. Ten tweede Cygwin1.dll, dat is een stukje software om op Linux-gebaseerde programma's onder Windows te kunnen draaien. Normaal gesproken een heel softwarepakket, maar voor ons doel is alleen de DLL-file nodig. Klik hier om de 2 bestandjes bij elkaar te downloaden.. 
 
Na het downloaden pak je de twee bestanden uit in de map C:\DSD160

STAP C; Een virtuele geluidskaart toevoegen..

Nu moeten we nog zorgen dat de audio van SDRsharp in de PC wordt doorgegeven naar DSD160, zodat het signaal gedecodeerd kan worden. Een handig tooltje daarvoor is VB-Cable. Klik hier om een werkende versie te downloaden.. Na het downloaden even uitpakken, installeren (32-bits of 64-bits afhankelijk van je Windows versie) en daarna de PC herstarten.

Na de herstart moet je in je geluidsinstellingen van Windows onder het tabje 'Opnemen' de 'CABLE Output' instellen als'Standaardapparaat'. Stel bij de eigenschappen onder het tabje 'Geavanceerd' de samplefrequentie in op: 1-kanaals, 16-bits, 48000 Hz (DVD-kwaliteit).

STAP D; Het programma SDRsharp instellen

De één na laatste stap... Ga in SDRsharp naar 'Configure' (tandwieltje). Stel hier de 'RF Gain' (niet te hoog en niet te laag) en de 'Frequency correction (ppm)' in. Bij mij werkt 45 het beste, maar dit zul je proefondervindelijk moeten uittesten.
 
Onder tab 'Radio': 'NFM' aanzetten, Bandwidth op 10000 en Correct IQ aanvinken
Onder tab 'Audio': De 'Output' instellen op '[MME] CABLE Input...', 'Filter Audio' uitvinken. Dit audiofilter zorgt ervoor dat je uitgang als een soort discriminator functioneert, zoals je ook wel bij het decoderen van P2000 gebruikt. 
 
Nu kun je SDRsharp starten (driehoekje/playknop).. Zoek een frequentie van een DMR-Repeater op. Bijvoorbeeld PI1UTR is te horen op 438.350 MHz. Een overzicht van alle repeaters staat op www.ham-dmr.nl. Het geluid hoor je na Stap E...
 
STAP E; Eindelijk DMR luisteren... 
 
Open een commandoprompt in Windows (Start -> Uitvoeren -> cmd.exe)
Ga naar de map waar je programma DSD160.exe in hebt geplaatst. Volgens mijn beschrijving Stap B staat het in C:\DSD160.
 
Type het commando : dsd160 -xr <Enter>
 
Als alles werkt zie je de data van de DMR repeater over je scherm rollen op het moment dat er uitzending plaatsvindt. Het kan zijn dat het geluid te hard staat. Dit kun je controleren in je geluidsinstellingen. Pas eventueel het volume aan in SDRsharp.

Je zult bij ontvangst van een signaal allerlei regels over het scherm zien vliegen.. Veel data, maar als je VOICE ziet, dan zul je ook geluid horen uit je speakers! 
 
Veel succes!
Softwarelinks: 
ZADIG: http://zadig.akeo.ie
SDRsharp: http://www.sdrsharp.com
DSD160: http://wiki.radioreference.com
Cygwin: https://www.cygwin.com
VB-Cable:http://vb-audio.pagesperso-orange.fr/Cable
Dutch English French German Italian Japanese Persian Polish Russian Spanish

TWITTER @PD3RFR

PD3RFR CQ Contest.. Met mijn nieuwe koptelefoon 🎧 Een echte Sansui SS-20 uit de jaren 70, als nieuw in de originele doos.… https://t.co/P8D48OLJkL
PD3RFR New QSO:PD3RFR->PA0AA (Netherlands) LSB 40m 5km #hamradio #qsl #cqdx
PD3RFR New QSO:PD3RFR->UZ2I (Ukraine) USB 20m 2378km #hamradio #qsl #cqdx
PD3RFR New QSO:PD3RFR->YO3RU (Romania) USB 20m 1753km #hamradio #qsl #cqdx
PD3RFR New QSO:PD3RFR->9K9A (Kuwait) USB 20m 4323km #hamradio #qsl #cqdx
PD3RFR CQ-WW-WPX Contest dit weekend. Mijn eerste gewerkte station was RL5A, Igor in Moskou. In 15 seconden klaar.. Nog sn… https://t.co/tBn84TyhTW
PD3RFR New QSO:PD3RFR->RL5A (European Russia) USB 20m 2138km #hamradio #qsl #cqdx
RundFunkRichard @DjFrenckel Toen de kinderen klein waren en ik met een wandelwagen er doorheen moest heb ik besloten dat er andere… https://t.co/KBreT0vRHg
RundFunkRichard @apreinders @StichtseVecht Gefeliciteerd met jullie nieuwe woning!
studioslaper @RundFunkRichard Filmpje van een paar jaar geleden
RundFunkRichard @Empie_17 Pyamadag? Lekker makkelijk hoef je niet te kiezen!
RundFunkRichard @studioslaper Die heeft dan wel heel wat zware jaren achter de rug zo te zien..
ademol @RundFunkRichard @apreinders @StichtseVecht Exact mijn vraag ook. De vraag is of we er mee blijven zitten Richard.
PD3RFR RT @pi4utr: Vanavond wederom een alternatieve clubavond in Utrecht. Vergeet niet om even in te melden! #hamradio #qso #lockdown #RadioIsMag
RundFunkRichard @apreinders @StichtseVecht Vervelend nieuws. Bij mij rijst nu de vraag of deze persoon voor de infectie met corona… https://t.co/WWXSJ2aGT3
paulinebredt @RundFunkRichard @MinPres Wat jij wil. Ik sta altijd achter Mark en blijf dat doen.