Wilt u donatie doen aan het PD3RFR Hobbyfonds?

 


Lid VERON afdeling 27
 
Lid VERON afdeling A-08


 

Member on SocialHAMs #2394

 

Wat is een zendamateur?

Vanuit uw slaapkamer via de maan praten met iemand uit Brazilië onmogelijk? Niet voor een radiozendamateur.

Radiozendamateurs, ook wel zendamateurs genoemd, houden zich bezig met het zenden en ontvangen van berichten uit de hele wereld. In Nederland zijn er meer dan 13.000 mensen die deze hobby, waarbij het experimenteren met zenders, ontvangers en radiosignalen centraal staat, beoefenen. Radiosignalen zijn elektromagnetische golven die worden beïnvloed door zonneactiviteit en weersinvloeden.

Onderzoeken en experimenten naar de voortplanting van radiogolven door de lucht onder diverse omstandigheden vormen een belangrijk onderdeel van het zendamateurisme. Elke zendamateur heeft zijn eigen specifieke aandachtsgebied. Zo wil de één verbindingen maken over steeds groter wordende afstanden en wil een ander juist alleen maar zenders maken.

Er zijn in Nederland twee grote landelijke verenigingen actief, de Veron en de VRZA (Vereniging van Radio Zend Amateurs). Deze verenigingen proberen de belangen van zendamateurs zo goed mogelijk te bewaken en te verdedigen. De verenigingen zijn ook verantwoordelijk voor het organiseren van de cursussen en examens die nodig zijn om zendamateur te worden.

Geen piraten

Een radiopiraat wordt vaak ten onrechte zendamateur genoemd. Piraten zijn, in tegenstelling tot zendamateurs, wettelijk gezien niet ter zake kundig in het gebruik van zendapparatuur, beschikken niet over de benodigde wetskennis en zijn niet geregistreerd. Piraten houden zich voornamelijk bezig met het verzorgen van radioprogramma’s en het uitzenden van muziek, niet met experimenten. Omdat piraten niet gemachtigd zijn om gebruik te maken van de frequentieruimte, zijn deze uitzendingen illegaal.

Examens

Voordat iemand zendamateur kan worden, moet hij een examen afleggen. De zendamateur laat zo zien dat hij de basiskennis van het zendamateurisme beheerst en verantwoord zijn apparatuur kan bedienen. Hierdoor wordt zo goed mogelijk voorkomen dat iemand bij het zenden storingen veroorzaakt. Storingen zijn namelijk niet alleen lastig, maar kunnen ook onveilige situaties veroorzaken, bijvoorbeeld in het luchtverkeer.

Er bestaan twee soorten examens: full en novice. Iemand die slaagt voor het full examen heeft alle rechten die er zijn voor zendamateurs. Iemand die een novice examen heeft afgelegd, heeft een beperkte bevoegdheid en mag maar een beperkt aantal frequenties gebruiken met een maximum zendvermogen van 25 Watt. Van alle beschikbare frequenties is ongeveer 6% gereserveerd voor zendamateurs.

Als iemand slaagt voor het examen, kan hij zich als radiozendamateur registreren bij Agentschap Telecom, de toezichthouder op het gebruik van frequenties. Bij de registratie krijgt de zendamateur ook een naam. Dit wordt een “identificatie” of “callsign” genoemd. Deze calls zijn internationaal vastgesteld. Ieder callsign is uniek en zorgt ervoor dat elke zendamateur herkenbaar is. Een callsign bestaat uit twee delen: een prefix, die het land aangeeft waar de amateur woont en een suffix, die het betreffende amateurstation identificeert. De prefix is meestal een combinatie van letters en cijfers. De prefix van Nederland is te herkennen aan de letter P gevolgd door de letter A t/m I en een cijfer. Een voorbeeld van een Nederlands callsign is PD3RFR.

Verbindingen

Er zijn veel verschillende manieren waarop verbindingen tot stand komen. Een van de oudste en bekendste manieren is morsecode. Deze techniek is vooral geschikt om bij moeilijke omstandigheden verbindingen te leggen. Andere soorten signalen die verstuurd worden, zijn FM, AM en televisie. Omdat radiosignalen goed te weerkaatsen zijn, kunnen zelfs de maan en meteorieten gebruikt worden als spiegel om signalen te (weer)kaatsen en verbinding te leggen.

Het systeem van naamgeving wordt over de hele wereld gebruikt. Daardoor kunnen zendamateurs zich eenvoudig internationaal bekend maken. Een met succes tot stand gebrachte verbinding heet in zendamateurjargon een “QSO”. Dit is een internationaal vastgestelde code. Internationale contacten worden vaak wederzijds bevestigd met een QSL-kaart. Dat is een 'ansichtkaart' die de zendamateurs aan elkaar versturen waarop de datum van de verbinding genoemd wordt. 

Welke frequenties?

Als zendamateur krijg je het recht om bepaalde frequenties te mogen gebruiken. Als beginnend zendamateur mag je maar een klein deel van deze frequenties gebruiken. Hieronder het schema welke frequenties je mag gebruiken als je de N-registratie hebt. Vanaf 7 december 2006 mogen N-amateurs ook op HF uitkomen. Het maximale vermogen op alle frequenties is 25 Watt en er gelden geen beperkingen ten aanzien van de klasse van uitzending. 

Frequentie van Frequentie tot Band Status
7.050 MHz 7.100 MHz 40 meter Primair
14.000 MHz 14.250 MHz 20 meter Primair
28.000 MHz 29.700 MHz 10 meter Primair
144.000 MHz 146.000 MHz 2 meter Primair
430.000 MHz 436.000 MHz 70 centimeter Primair
436.000 MHz 440.000 MHz 70 centimeter Secundair

Zoals je ziet, je kan met een N-registratie aardig uit de voeten.

nlenfrdeitrues

ONTVANGEN QSL-KAARTEN

ONDERSCHEIDINGEN

LIVE VOICE REPEATERS

TWITTER @PD3RFR

PD3RFR New QSO:PD3RFR->PA9MB (Netherlands) USB 70cm 7km #hamradio #qsl #cqdx #RadioIsMagie
PD3RFR New QSO:PD3RFR->MM7CMB (Scotland) FT8 10m 1008km #hamradio #qsl #cqdx #RadioIsMagie
PD3RFR New QSO:PD3RFR->MM7CMB (Scotland) FT8 10m 1009km #hamradio #qsl #cqdx #RadioIsMagie
PD3RFR New QSO:PD3RFR->SP1MGM (Poland) FT8 10m 652km #hamradio #qsl #cqdx #RadioIsMagie
PD3RFR New QSO:PD3RFR->SP1MGM (Poland) FT8 10m 653km #hamradio #qsl #cqdx #RadioIsMagie
PD3RFR New QSO:PD3RFR->PA3ANF (Netherlands) FT8 70cm 5km #hamradio #qsl #cqdx #RadioIsMagie
PD3RFR New QSO:PD3RFR->DO9BO (Fed. Republic of Germany) FT8 70cm 241km #hamradio #qsl #cqdx #RadioIsMagie
PD3RFR New QSO:PD3RFR->PD1MB (Netherlands) FT8 70cm #hamradio #qsl #cqdx #RadioIsMagie
PD3RFR New QSO:PD3RFR->G3XDY (England) FT8 70cm 262km #hamradio #qsl #cqdx #RadioIsMagie
PD3RFR New QSO:PD3RFR->PA1GVZ (Netherlands) FT8 70cm 37km #hamradio #qsl #cqdx #RadioIsMagie
PD3RFR New QSO:PD3RFR->M0LMK (England) FT8 70cm 262km #hamradio #qsl #cqdx #RadioIsMagie
PD3RFR New QSO:PD3RFR->PA3GUV (Netherlands) FT8 70cm 34km #hamradio #qsl #cqdx #RadioIsMagie
PD3RFR New QSO:PD3RFR->PA4VB (Netherlands) FT8 70cm 52km #hamradio #qsl #cqdx #RadioIsMagie
PD3RFR New QSO:PD3RFR->PE1NFT (Netherlands) FT8 70cm 58km #hamradio #qsl #cqdx #RadioIsMagie
PD3RFR New QSO:PD3RFR->PI4TX (Netherlands) FT8 70cm 37km #hamradio #qsl #cqdx #RadioIsMagie
PD3RFR New QSO:PD3RFR->PD0TH (Netherlands) FT8 70cm 62km #hamradio #qsl #cqdx #RadioIsMagie
PD3RFR New QSO:PD3RFR->PA3BDG (Netherlands) FT8 70cm 25km #hamradio #qsl #cqdx #RadioIsMagie
PD3RFR New QSO:PD3RFR->PA2BTK (Netherlands) FT8 70cm 11km #hamradio #qsl #cqdx #RadioIsMagie
PD3RFR New QSO:PD3RFR->PA3CWS (Netherlands) FT8 70cm 37km #hamradio #qsl #cqdx #RadioIsMagie
PD3RFR New QSO:PD3RFR->PA3CRX (Netherlands) FT8 70cm 42km #hamradio #qsl #cqdx #RadioIsMagie