Wilt u donatie doen aan het PD3RFR Hobbyfonds?

 


Lid VERON afdeling 27
 
Lid VERON afdeling A-08


 

Member on SocialHAMs #2394

 

RASPBERRY ALS EENVOUDIGE HAM TRANSCEIVER

Allereerst wil ik benadrukken dat ik het hier beschreven project niet zelf heb uitgevonden, maar door verschillende sites van internet samen te voegen heb ik een redelijk resultaat bereikt wat ik graag met anderen deel. Daarnaast is het voor een stukje 'knowledge' wat ik op deze wijze snel kan terugvinden. Als teksteditor gebruik ik altijd 'nano', maar als je een andere voorkeur hebt is dat aan jou ;-)

In dit projectje gaan we met behulp van een stukje software van András Retzler (HA7ILM) een eenvoudige HAM transceiver in elkaar. Hiervoor heb ik gebruikt een RaspberryPi 3B, een USB geluidskaartje en een RTL-SDR USB-stick met de 820T2 aan boord. Uiteraard is alles via Ebay te bestellen voor een klein bedrag.. Ik ga er van uit dat je op de RPi de een versie van Raspbian Jessie hebt draaien.
Log in op de RPi met een terminalsessie (bijvoorbeeld met het programma PuTTY) en zorg dat je alle rechten hebt..
 
sudo bash
 
Zorg dat je de meest recente versie van Raspbian Jessie gebruikt en je kernel up-to-date is:
 
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgrade
 
daarna even de RPi opnieuw starten en weer inloggen:
 
sudo reboot
 
Mocht je nog geen USB geluidskaart geïnstalleerd hebben, sluit dan nu het USB geluidskaartje aan. Hier volgen de stapjes op ALSA OSS te installeren. Dit is software om de volumes in te stellen van de audiobronnen die aangesloten zijn op de RPi.
 
sudo apt-get install alsa-tools alsa-oss
 
Als dit klaar is kunnen we enkele benodigde kernel-modules opstarten:
 
sudo modprobe snd-pcm-oss
sudo modprobe snd-mixer-oss
 
Om te controleren of alles naar wens is verlopen gaan we controleren of we inderdaad 2 geluidskaarten zien.
 
ls -l /dev/dsp*
 
Als het goed is zie je 2 devices, namelijk: /dev/dsp en /dev/dsp1. Als dit klopt heb je het goed gedaan! Nu moeten we er voor zorgen dat deze modules geladen worden als de RPi opnieuw wordt gestart. In het modules bestand kunnen we e.e.a. aanpassen:
 
sudo nano -w /etc/modules
 
De volgende regels moet je toevoegen in dit bestand:

snd-mixer-oss
snd-pcm-oss
 
Als je dit gedaan hebt, kun je de RPi rebooten en controleren of je de 2 kaarten ziet. Zo ja.. Top! Als je het geluidsniveau wilt regelen kan dat met het commando: alsamixer. Je ziet dan een soortgelijk schermpje als op het plaatje rechts. Nu kunnen we de software installeren om de RPi als zendontvanger te gebruiken. Sluit de RTL-stick alvast maar aan en download de code:
 
 
Daarna compileren.. Dit duurt wel even en er wordt regelmatig om je bevestiging gevraagd. Gewoon met Yes antwoorden.
 
cd qtcsdr sudo ./rpi-install.sh
 
Om te testen of het allemaal goed werkt voer je het onderstaande commando uit. Zorg wel dat je aan je USB geluidskaart een microfoon en een speaker hebt aangesloten.
 
sudo ./rpi-test.sh
 
Als alle testen geslaagd zijn wordt de commandoregel weergegeven waarmee je het programma opstart. Doe dit in een grafische omgeving (GUI) van je RPi via een terminalsessie. Zelf doe ik dit via VNC, maar je kan ook gewoon een HDMI monitor aansluiten met muis en toetsenbord natuurlijk. Het commando zal er soortgelijk uitzien:
 
./qtcsdr --rpitx --alsa hw:CARD=Device,DEV=0

Als het programma draait, dan krijg je soort gelijk scherm in je GUI als onderstaand. 

Bij het testen van de ontvangst merkte ik dat er een afwijking is tussen de frequentie in de software en de werkelijke frequentie. Om dit te verhelpen moet je de RTL-stick kalibreren. De afwijking (PPM) vul je in het configbestand config_webrx.py

Een andere mogelijkheid is (als je de exacte afwijking weet) om een regeltje toe te voegen in de configfile config_webrx.py.

deviation = 1000 #Hz

shown_center_freq = center_freq - deviation

Bij deviation vul je de exacte afwijking in Hz in. In het voorbeeld hierboven is 1000 Hz ingevuld. Aan de regel die start met 'show_center_freq'  voeg je aan het einde een min- of plusteken en de variabele deviation toe, zoals hierboven de 'min' versie is gebruikt. In mijn voorbeeld wordt de centerfrequentie dus gecorrigeerd in de software met -1000Hz.

Mocht je willen zenden, dan moet je een stukje draad met GPIO 18 (pin 12) verbinden. Je kunt dan dankzij de geïntegreerde software van het rpitx project uitzenden in de modulaties AM/NFM/WFM/LSB/USB. Ik adviseer niet om je buitenantenne er aan te koppelen omdat er nogal wat harmonischen uit worden gezonden. Dit kun je wel doen als je een lowpassfilter er tussen zet op de frequentie die je wil gebruiken.

 

ONTVANGEN QSL-KAARTEN

ONDERSCHEIDINGEN